Centrul Medical Colina Primăverii este preocupat continuu de strarea de bine a pacienților, aceasta însemnând prevenția în multiple afecțiuni, dar și acțiuni care au ca scop recuperarea precoce a pacientului și reintegrarea în familie și societate.
Acesta este și motivul pentru care specialiștii noștri acordă atenție deosebită informațiilor medicale pe care le acordă pacienților în cadrul consultațiilor și controalelor medicale. Totodată, medicii noștri sunt la curent cu noutățile medicale naționale și internaționale cu scopul final de a ajuta pacientul să se recupereze ușor și rapid.
CE ÎNSEAMNĂ RECUPERAREA ACTIVĂ ȘI MOBILIZAREA PRECOCE?
Programul de recuperare activă a pacientului presupune o serie de procedee prin care pacientul se poate recupera mai bine din punct de vedere fizic și psihic, după anumite afecțiuni. Este un proces de reabilitare de care pacientul are nevoie cât mai curând pentru a-ți putea desfășura activitățile zilnice în mod normal.
Acesta poate să difere de la o persoană la alta, însă orice program de reabilitare activă se realizează pentru ca pacientul:
- Să se acomodeze fizic și psihic la anumite schimbări provocate de boală
- Să se reintegreze în familie, societate
- Să dobândească un status funcțional care să ofere independența și ajutorul minim din partea persoanelor din jur
În funcție de afecțiunea de care suferă sau a suferit pacientul, modelul de reabilitare suferă anumite modificări. În cazul reabilitării fizice se urmărește recuperarea funcțiilor motorii, care necesită timp și răbdare din partea pacientului.
Programul de reabilitare poate cuprinde:
- Exerciții fizice
- Consiliere psihologică
- Încurajarea la activități sociale, așa cum sunt plimbările sau cititul
- Participarea la programe educaționale
- Îndrumarea spre un stil de viață sănătos
- Încurajarea spre activități care îi pot oferi pacientului independența pentru o viață normală
STILUL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS
Sunt necesare 7-9 ore de somn pe noapte, în intervalele optime de odihnă, pentru ca pacientul să poată resimți în totalitate efectele programului de reabilitare. Alimentația sănătoasă presupune consumul unei cantități mai reduse de proteină animală și concentrarea pe produsele de origine vegetală. Se recomandă consumul de cel puțin 2 litri de apă pe zi, fără băuturi dulci sau acidulate. Spre surprinderea pacienților, munca intensă și mersul pe jos sunt benefice procesului de reabilitare.
Managementul greutății trebuie să fie o prioritate pentru pacient, precum și reducerea nivelului de stres, care pot agrava situația pacientului.
Recuperarea activă a pacientului este un proces îndelungat, iar pacientul trebuie informat cu privire la acest aspect pentru nu interveni un sentiment de frustrare în timp. De asemenea, se pot instala episoade depresive, însă consilierea psihologică are rolul de a le ameliora sau de a preveni apariția lor.