Spondilita anchilozanta, numita si boala Bechterew sau spondiloartrita, este o afectiune inflamatorie de la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta evolueaza prin fuziunea vertebrelor, rezultand intr-o pierdere progresiva a mobilitatii spatelui si gatului si, prin urmare, in adoptarea unei posturi vicioase. Cu toate ca nu poate fi vindecata, optiunile terapeutice existente ii incetinesc progresia si ii diminueaza simptomatologia.
O cauza precisa pentru care apare spondilita anchilozanta, nu a putut fi identificata. Totusi, s-a descoperit ca genetica joaca un rol important in dezvoltarea acestei afectiuni. Astfel, se considera ca persoanele purtatoare de gena care produce o proteina (marker) denumita HLA-B27, prezinta un risc crescut de aparitie a spondilitei, intrucat acest marker este prezent in aproximativ 95% dintre cazurile pozitive.
Totusi, afectiunea poate aparea chiar si in lipsa unui rezultat pozitiv al HLA-B27. De asemenea, multi purtatori ai genei respective nu dezvolta spondilita anchilozanta pe parcursul vietii.
Pe langa aceasta posibila cauza a dezvoltarii bolii, exista anumiti factori de risc care pot creste susceptibilitatea aparitiei ei. Astfel, printre acestia se numara:
Afectiunea nu este evidenta imediat, dat fiind ca semnele si simptomele apar treptat, pe parcursul mai multor luni sau, uneori, chiar ani. Printre manifestarile clinice intalnite in cazul spondilitei anchilozante se afla:
Momentul aparitiei simptomelor si intensitatea lor poate sa difere semnificativ de la o persoana la alta.
In urma procesului inflamator care se produce in cadrul spondilitei anchilozante, organismul, prin incercarea de a il reduce si a se apara impotriva lui, formeaza tesut osos nou, cu scopul vindecarii vertebrelor afectate. Din cauza acestui tesut nou format, in timp, prin acumularea lui, vertebrele incep sa se sudeze si, astfel, sa cauzeze mai multe probleme la nivelul altor organe. Exemple de complicatii care pot aparea sunt:
Pentru a putea pune diagnosticul de spondilita anchilozanta, este nevoie sa se inceapa cu un istoric complet al pacientului si cu un examen fizic riguros. In cadrul examenului fizic, medicul poate incerca, prin diferite manevre, sa identifice punctele dureroase si zonele cu flexibilitate redusa.
Cu toate ca o rigiditate marcata la nivelul spatelui poate ridica suspiciunea de spondilita anchilozanta suficient de mult, este nevoie de teste suplimentare pentru a o putea confirma. Astfel, se vor efectua:
Confirmarea diagnosticului nu este usor de facut, mai ales in stadiile incipiente, din cauza faptului ca simptomatologia apare treptat si pe o durata mai lunga de timp. Pentru a se putea stabili un diagnostic de certitudine, este nevoie sa fie indeplinite anumite criterii. Astfel, daca, radiologic, se observa semne de inflamatie (cel mai important: sacroileita) la nivelul oaselor si articulatiilor, pentru confirmare, trebuie sa se asocieze si cel putin una dintre conditiile:
In cazul in care, imagistic, nu este observata nicio modificare, dar sunt indeplinite cumulativ cele trei conditii, diagnosticul este considerat pozitiv pentru spondilita anchilozanta.
Cu toate ca nu a fost identificat un tratament care sa poata vindeca spondilita anchilozanta, exista multiple optiuni terapeutice care vin in ajutorul combaterii simptomatologiei si imbunatatirii calitatii vietii. Acestea variaza in functie de momentul instalarii manifestarilor clinice si de gradul severitatii lor. In general, o schema terapeutica va include: